Uşak'ın İlk Kadın Ahisi Kaftanını Giydi

2090
22-09-2017

İkincisi Düzenlenen Esnaf Festivali Sona Erdi

Uşak'ta 10. kez düzenlenen ahilik haftası etkinlikleri kapsamında şehrin ilk kadın ahisi Semra Güven kaftanını giydi.

Yüzyıllardır devam eden ahilik geleneği Uşak'ta iki yıldır ayrı bir değer kazandı. Uşak Belediyesi ile Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen Esnaf Festivali renkli görüntülere ev sahipliği yaptı.

Festival kapsamında Atapark'ta bulunan stantların Uşak'taki esnaflara verilmesi ve esnaf ile vatandaşların çeşitli kampanyalar aracılığı ile buluşturması ticari faaliyetlere hareketlilik katarken, akşam saatlerinde başlayan çeşitli etkinlik ve gösteriler de sosyal hayatı besledi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Esnaf Festivali'ndeki en büyük süprizlerden birisiyse Uşak'ta ilk kez bir kadın ahinin seçilmesi oldu. Kuaförlük mesleği yapan ve yılın ahisi seçilen Semra Güven ahilik kaftanını giydi, ödülünü aldı. Öte yandan yılın çırağı ve kalfasına da belgeleriyle birlikte ödül verildi.

Ahilik haftası kapsamında düzenlenen, esnafa verilen değeri gösteren "Esnaf Festivali'nin" beşinci ve son gününde alanda yapılan etkinliklerle vatandaşlar eğlenceli bir akşam geçirdi.

Kapanış etkinliklerinde Uşak Vali Yardımcısı Mehmet Hulusi Kaya, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, AK Parti Uşak Milletvekilleri Alim Tunç ve Mehmet Altay, CHP Milletvekili Özkan Yalım, Uşak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Sadettin Öztürk ile diğer odaların başkanları ve vatandaşlar bulundu.

Alanda bir konuşma yapan Başkan Nurullah Cahan yerel esnafa desteğin önemli olduğunu ve yerel ekonominin iyi olmasının şehirdeki refahı doğrudan etkilediğinin altını çizdi.

Cahan, “Düzenlediğimiz bu beş günlük programda istedik ki Uşak’ın yerli esnafı burada daha önceden kurduğumuz stantlarımızı kullansın ve bizim esnafımız bizim hemşehrilerimizle buluşsun. Esnaflarımız kampanyalar sunsun, halkımız alışveriş yapsın, kazanan ekonomimiz olsun. Bu anlamda oda başkanlarımızla birlikte el ele, gönül gönüle verdik, böyle güzel bir programı hayata geçirdik. İstiyoruz ki yerli malımızı, hemşehrilerimize ulaştıralım ve yine yerli esnafımız kazansın.”dedi.

Ahililik kültürünün medeniyetin gelişiminde önemli bir yer tuttuğu değerlendirmesinde bulunan Başkan Cahan, “Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanımızı ve yönetim kurulunu tebrik ediyorum. Bu yıl bir ilki gerçekleştirdiler ve bayan esnafımız Semra Güven hanım efendiyi yılın ahisi seçerek Uşak’ta bir ilki yaptılar. Ben Semra Hanımı tebrik ediyorum. Yıllardır vermiş oldukları bu esnaflığın karşılığını güzel bir unvan olan ahilik unvanıyla taçlandırdılar. Bundan sonraki hayatlarında kendilerine saadetli, mutlu günler diliyorum.” diye konuştu.

Esnaflığın sıradan bir şey olmadığını vurgulayan Cahan, “Bizim Anadolu kültürümüzün özünde eline, beline ve diline sahip olmak var. Buna sahip olan esnaflarla birlikte gelişen, büyüyen bir medeniyet var. Hassasiyet sahibi işini en iyi şekilde yapan değerli esnaflarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. İşte burada da bu özellikleri taşıyan, özellikle de bayan esnafımızın ahi seçilmesi Uşak belediyesi olarak bizleri memnun etti. Emeği geçen başta oda başkanlarımıza, esnaf ve kefalet odası başkanımıza ve diğer tüm oda başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum.” açıklamalarında bulundu.

Ahi pilavı ve lokma dağıtımı yapılan etkinlikte maskot ve bando takımı da animasyon şovuyla vatandaşlara keyifli dakikalar yaşattı.

Etkinlikler Servet Geçmez konseri ile sona erdi.

İlgili İçerikler: İLK İFTAR SOFRASI DİKİLİTAŞ'TA KURULDU Yeşilkaraağaç Mahallesi Sakinlerinden, Fadime Özdemir İlknur Öztürk ÇOCUK KENT İLK MİSAFİRLERİNİ AĞIRLADI Elif Yeşilkaya Halil Tilki Durkadın Kayık Aleddin Tilki Durkadın Görk Durkadın Arslanboğa
uşak uşak belediyesi nurullah cahan Kalfa esnaf festivali Çırak ahi