"TARİH BOYUNCA UŞAK HALISI" KİTABI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

5-12-2023

Kitap Lansmanı ve Halı Sergisi Büyük İlgi Gördü

Uşak Belediyesi tarafından kültür yayınları kapsamında literatüre kazandırılan “Tarih Boyunca Uşak Halısı” kitabı, düzenlenen geniş katılımlı lansman programı ile Uşak halkına tanıtıldı. Programda konuşan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın; Toplumu ve insanı bu kadar güzel resmeden sanat eseri niteliğindeki halılarımızın hak ettiği değeri görmesinden duydukları memnuniyeti ifade etti.

Kitap lansmanı öncesinde Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen konferansa Başkan Çakın’ın yanı sıra; Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir, Devlet Sanatçısı Uşaklı Ressam Devrim Erbil, Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı Başkanı Kerim Sefer ve Antika Tekstil Uzmanı Deniz Coşkun katıldı. Geleneksel Uşak halısı hakkında konuşulan konferansta söz alan Başkan Çakın; asırlar boyunca Uşak’ın hemen her mahallesinde, her evde dokunan; adeta halkımızın bir yaşam biçimi olarak ortaya çıkan bir figür olan halının zamanla bir saygınlık sembolü haline geldiğini ifade etti. Başkan Çakın; “Halı dokumacılığına destek vermek, halıcılığı yaşatmak ve güçlendirmek amacıyla elimizden geleni yapıyoruz. Tarihi Dokur Evi’nde bulunan dokuma atölyemizde birebir geleneksel üretim gerçekleştirerek, halı meraklılarının en kaliteli Uşak halısına kavuşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Hem dokumacı kadınlarımıza destek oluyoruz hem de bu kültürün yaşatılmasını sağlıyoruz.” dedi.

Halı Kitabına Sanatseverlerden Destek

Uşak Belediyesi tarafından çıkarılan farklı eserlerle birlikte raflardaki yerini alacak olan “Tarih Boyunca Uşak Halısı” kitabı, Atatürk Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde düzenlenen geniş katılımlı lansman programıyla tanıtıldı. Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın da bulunduğu programa, yazar İlkay Talu ve Devlet Sanatçısı Ressam Devrim Erbil eşlik etti. Çok sayıda sanatseverin de katıldığı lansman programındaki “halı sergisi” büyük ilgi gördü. Osmanlı saraylarının yanı sıra Avrupa’daki çeşitli merkezleri, camileri ve kiliseleri süsleyen Uşak halısı, birbirinden ünlü motifleri ve kök boyasından gelen canlı renkleriyle halı sergisinde yer aldı.

Hedef Kapsamlı Bir Halı Müzesi Kurmak

Sergiyi lansmana katılan sanatçılarla birlikte gezen Başkan Çakın; emeklerinden dolayı yazarlara teşekkürlerini sunarak; “Halımızı her yönüyle ele alarak hem tarihi dokusunu hem de tüm fiziki özelliklerini gerçekten çok güzel bir şekilde kaleme aldılar ve en güzel şekilde anlattılar. Ellerine, emeklerine, kalemlerine sağlık.” dedi. Tarihi Uşak Halısını okurlara tanıtmak; aynı zamanda da halı kültürünü öğrenmek isteyen gençlere rehberlik etmek amacıyla Uşak Halısını bir kültür yayını ile ölümsüzleştirmek istediklerini ifade eden Başkan Çakın; “Okurlarımız Uşak halısının gelişimini adeta ilmek ilmek işlediğimiz bu eserde, hem Uşak halısı hakkında tüm bilgilere ulaşacak hem de görsel anlatımlarla halımıza hayat veren desenlerle tanışma şansı yakalayacak. Bundan sonra da sahip olduğumuz kültür hazinelerini gelecek nesillere taşıyan nice başka eserlerde buluşmayı temenni ediyorum.” diye konuştu. Başkan Çakın hedeflerinin çok kapsamlı bir halı müzesi kurarak Uşak halısını gelecek nesillere her yönüyle tanıtabilmek olduğunun altını çizdi.

Son Düzenlemeler: 05 Aralk, 2023
İlgili İçerikler: UŞAK BELEDİYESİ'NİN BORÇLARI AÇIKLANDI BAKAN BAYRAKTAR UŞAK'TA MÜJDELER VERDİ TEKNOLOJİ BAKANI VE İLK TÜRK ASTRONOT UŞAK'TA GENÇLERLE BULUŞTU AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ'TAN UŞAK'A ZİYARET ÇOCUK KENT UŞAKLILARIN HAFTA SONUNA RENK KATACAK DİORAMA 1922 UŞAK BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR UŞAK BELEDİYESİ GENÇLİK PARKI AÇILIYOR KURDELE KESİLDİ GENÇ KUŞAK AKADEMİ AÇILDI UŞAK'IN YENİ GÖZDESİ OLACAK TESİS GÖRKEMLİ KALABALIKLA AÇILDI UŞAK BELEDİYESİNDEN ÜÇ GÜNDE ÜÇ FARKLI PROJE AÇILIŞI
uşak belediyesi uşak halısı sergi kültür yayını Lansman tarih boyunca