Haberler

​Uşak Belediyesi Çölyak Hastalarını Unutmadı

3474
16-10-2015

Uşak Belediyesi Çölyak Hastalarını Unutmadı

Uşak Belediyesi sosyal sorumluluk projeleri kapsamında çölyak hastalarını da unutmadı. 40 çölyak hastasına ekmek yapma makinesi ve glutensiz un verildiği törende konuşma yapan Başkan Cahan, “Belediye olarak kimsesizlerin kimsesi olma prensibiyle sosyal projelerimiz sürecek” ifadesini kullandı.

Uşak Belediyesi sosyal sorumluluk projeleriyle başarılı çalışmalarına devam ediyor. Kısa sürede yaşlılara bakım, üniversite öğrencilerine eşya ve yeni doğum yapan ailelere bebek hediyeleri verilmesi gibi sosyal projelere imza atan Belediye kentte yaşayan çölyak hastalarını da unutmadı. Hastalıkları nedeniyle içeriğinde gluten bulunan unlu mamuller kullanamayanların, evlerinde rahatça ekmek ve unlu mamuller yapabilmeleri için 40 ekmek yapma makinesi ve 20’şer kilo glutensiz un dağıtıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan dağıtım törenine Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Uludağ, Sosyal Yardım İşleri Müdürü Işıl Akgün, Çölyak Hastaları Farkındalığı Arttırma Derneği Başkanı Döndü Türkmen ve çölyak hastalığı ile mücadele eden aileler katıldı.

Kimsesizlerin kimsesi prensibimizdir

“İlimizde yaşayan çölyak hastalarının sıkıntılarını kendimizin sıkıntısı gibi gördük” diyerek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Nurullah Cahan, bu kapsamda onlara en uygun şekilde destek verdiklerini aktardı.

Kentte sosyal belediyeciliğin gereği yaptıkları çalışmalara böyle anlamlı bir çalışmayla devam ettiklerini aktaran Cahan şunları söyledi: “Çölyak hastası olan kardeşlerimizin evlerinde tarhana çorbası bile içemiyor olmaları bizleri duygulandırıyor ve üzüyor. Ama ne olursa olsun beterin beteri olduğu, imtihan olduğumuz dünyada bu halimize bile şükretmeliyiz. Bizlere çölyak hastalarımız dernekleri vasıtasıyla ulaştıklarında onlar için ne yapabiliriz diye düşündük. Neticede evlerinde temiz ve kendilerinin kullanabileceği yiyecekler yapabilmelerine destek olmak istedik. Bu nedenle hastalarımıza ekmek yapma makinesi ve özel unu alarak hastalarımıza hediye ettik. Biz Belediye olarak her zaman çölyak hastalarımızın yanındayız. Maddi ve manevi desteklerimizle onların sıkıntılarını azaltmak niyetindeyiz. Sosyal belediyeciliğin gereği kimsesizlerin kimsesi olmaya devam edeceğiz. Sizin çocuklarınız bizim çocuklarımızdır. Sizin hastalarınız da bizim hastalarımızdır. Bu etkinliğe vesile olan herkese teşekkür ediyorum”.

Bizlerin yanında olan belediyecilik

 Çölyak Hastaları Farkındalığı Arttırma Derneği Başkanı Döndü Türkmen ise çölyak hastalarının, çektiği sıkıntılara değindi.  Türkmen, “Sorunlarımızı aşmak konusunda belediyemiz bize önemli bir destek verdi. Hastalığımız nedeniyle unlu mamulleri tüketmekte sıkıntı çekiyoruz. İçeriğinde bulunan gluten tüketmemiz durumunda bizlere acılar veriyor. Biz bu sıkıntılarımızı Belediye Başkanımız Nurullah Cahan’a ilettiğimizde bize her türlü yardımı yapacağını belirtti. Bizler bu destekle çok mutlu olduk. Desteklerini esirgemeyen Belediyemize çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Çölyak Hastaları Farkındalığı Arttırma Derneği Başkanı Döndü Türkmen Başkan Nurullah Cahan’a çiçek takdim etti.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Bazen çölyak hastalığı, bir ameliyat, doğum sonrası, gebelik sürecinde, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt çölyak hastalığı tablosuyla da ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığı literatürde; çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür.

Çölyak hastalığı, vücutta immunolojik cevabı tetikleyen çevresel (gluten tüketimi) ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda ortaya çıkar. Çölyak hastalığın oluşması için hem genetik yatkınlık hem de çevresel faktör olan glutenli gıdalar tüketmekle kendini gösterir.

0.0
Son Düzenlemeler: 16 Ekim, 2015
İlgili İçerikler: UŞAK BELEDİYESİ GENÇLİK PARKI AÇILIYOR UŞAK BELEDİYESİNDEN ÜÇ GÜNDE ÜÇ FARKLI PROJE AÇILIŞI UŞAK BELEDİYESİ'NDEN SOSYETE PAZARI'NA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME UŞAK BELEDİYESİ, 11 BİN FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURUYOR 2018-2020 Yılına Ait Ödeme Emri Listesi - Uşak Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü'nde Bildirilmi UŞAK BELEDİYESİ'NDEN PERSONELİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK MÜJDE UŞAK BELEDİYESİ'NİN KURTULUŞ HAFTASI PROGRAMI BELLİ OLDU UŞAK BELEDİYESİ İLE ENGELLER BİR BİR KALKIYOR UŞAK BELEDİYESİ 5. ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI UŞAK BELEDİYESİ ARTIK E-DEVLETTE
uşak belediyesi nurullah cahan marka şehir destek sosyal sorumluluk çölyak döndü türkmen