UŞAK'TA 100. YIL COŞKUYLA KUTLANIYOR

27-08-2022

Uşak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü birbirinden özel etkinliklerle kutlanıyor. 26 Ağustos itibariyle başlayan; tiyatrodan, sanat sergilerine, bisiklet turlarından konserlere kadar birçok özel programa ev sahipliği yapacak 100. yıl, ikinci gününden kurtuluş ruhunu kent genelinde hissettirmeye başladı.

Yunan Başkomutanı General Trikupis’in esir alınması ve Milli Mücadele’nin ilk hava müfrezesinin kurulması gibi savaşın seyrini değiştiren birçok önemli olayın yaşandığı Uşak’ta 100. yıl kutlamaları büyük bir coşkuya ev sahipliği yapıyor.

26 Ağustos’ta Milli Mücadele günlerine ait çarpıcı görsellerin yer aldığı fotoğraf sergisiyle başlayan Kurtuluş 100. Yıl Etkinlikleri; ikinci günündeyse uzun çalışmalar sonucu oluşturulan “Kurtuluşun 100. Yılında Uşak” kitabının lansmanı ve Kurtuluş Tiyatro oyunuyla devam etti.

4 Eylül’e kadar sürecek etkinliklerin konukları arasındaysa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Özgül Özkan Yavuz; çalışmalarıyla dünya çapında tanınan Güzel Sanatlar Profesörü Devrim Erbil ve yine eserleriyle isminden sıkça söz ettiren İskender Pala yer aldı.

KENT TARİHE IŞIK TUTACAK KİTAP TANITILDI

Moderatörlüğünü Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan’ın yaptığı, Prof. Dr. Mehmet Karayaman ile Prof. Dr. Sadık Sarısaman’ın konuşmacı olarak yer aldığı programda “Kurtuluşun 100. Yılında Uşak” kitabı tanıtılarak, milli mücadelede yaşananlara dair birçok önemli detay anlatıldı.
Hazırlıkları yaklaşık 9 ay süren, 62 farklı ismin kaleme aldığı 64 yazıdan oluşması ile şehrin plakasını yansıtan “Kurtuluşun 100. Yılında Uşak” kitabı büyük ilgi gördü.

Takriz yazısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaleme aldığı, içerisinde bakanların, akademisyenlerin ve şehrin önde gelen isimlerinin yazıları bulunan kitap Uşak’ın geçmişten bugüne tüm tarihi ve kültürel değerlerini barındırıyor.

Benzeri olmayan özel çalışmada, ‘Aşıklar Şehri Uşak’, ‘Uşak ve Tarih’, ‘Kültür ve Turizm’, ‘Uşak ve Sanayi, ‘Eğitim - Gençlik ve Spor’, ‘Dil ve Edebiyat’, ‘Sanat ve Arkeoloji’ ile ‘İlkler Şehri Uşak’ başlıklarından oluşan tam 8 farklı bölüm bulunuyor.

Şehrin kimliğini bir araya toplayan kitap ile geçmişin izleriyle geleceğe ışık tutuluyor.

DUYGULANDIRAN OYUN TAM NOT ALDI

Kitap tanıtım programının ardından senaryosunu Uşaklı yazar Prof. Dr. İskender Pala’nın oluşturduğu ve üç aylık kısa bir çalışmanın ardından ilk kez Uşak Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun can verdiği tek perdelik ‘Kurtuluş’ Tiyatro Oyunu sahnelendi.

16 tiyatrocunun rol aldığı oyun izleyenleri zaman zaman duygulandırdı, coşku bir an bile düşmedi. 85 dakikalık dram türündeki eser, Uşak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun son 10 gününde yaşanan olayları izleyicilere tüm çıplaklığıyla taşımayı başardı. Sergilenen sahne performansıysa finalde ayakta alkışladı.

“O GÜNLERİ KALICI ESERLERLE TAÇLANDIRACAĞIZ”

Uşak’ın düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümüne ilişkin 4 Eylül’e kadar dopdolu bir program takvimi oluşturulduğunu kaydeden Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, “Bu coşkuyu Uşak’ta en güçlü şekilde hissedeceğiz. O gün verilen mücadeleleri kalıcı eserlerle taçlandıracak, dayanışma ruhunu aynı hassasiyetle şehrimizde yansıtacağız. Bizleri bir araya getirecek birçok program ile 100. yıl coşkusunu sonuna kadar hissedeceğiz. Ben programlarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Çakın, etkinliklerin tüm hızıyla süreceğini ve 28 Ağustos Pazar günü saat 15.00’de Atapark’ta bulunan ve Kurtuluş Mücadelesi’ni yansıtan Diorama 1922 Uşak’ın açılacağını kaydetti. Başkan Mehmet Çakın, ayrıca saat 18.00’de Devrim Erbil Resim Sergisi, 21.00’de ise Zafer Yolu 100. Yıl Son Söz Dans Tiyatrosu’nun düzenleneceğini hatırlatarak tüm vatandaşları davet etti.

İlgili İçerikler: CUMHURİYETİN 100 YILI UŞAK'TA COŞKUYLA KUTLANDI BAŞKAN ÇAKIN'DAN CUMHURİYETİN 100. YILINDA 29 EKİM MESAJI CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLAMA PROGRAMI 100. YIL PARKI BÜYÜK BİR COŞKUYLA AÇILDI UŞAK'TA KURTULUŞUN 100. YILI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE TAÇLANDI 100. YIL KURTULUŞ KONSERLERİ AHMET ŞAFAK İLE BAŞLADI UŞAK'TA KURTULUŞUN 100.YILI COŞKUYLA KUTLANACAK ​100. YIL KUTLAMALARI PROGRAM AKIŞI Uşak'ta Kurtuluş Haftası Coşkuyla Kutlanacak UŞAK'TA 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI
uşak belediyesi Tanıtım iskender pala uşak belediyesi şehir tiyatrosu Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın Kurtuluş Tiyatro Oyunu Kurtuluşunun 100. Yılında Uşak Kitabı Lansman