UŞAK MERKEZ İSLİCE MAHALLESİ ÇARŞI UŞAK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

14-12-2023

Bu projenin ön çalışmalarına başlandığında mevcut işyerlerinin zemin ve 1. katlar için; 10.000 TL/m² yenileme, ilave m²’ler için; zemin kat 20.000 TL/m², 1. Kat 15.000/ m² hesaplanarak tüm alanda toplam yaklaşık 200.000.000 TL yenileme+ilave bedeli bulunmuştur.

Yeni uygulamada; Bakanlıkça, bu bedelin, hak sahiplerinin yapılarının konumu ve durumuna göre deÄŸer tespiti sonucu tekrar pay edilmesine karar verilmiÅŸtir.

Finansal modellemenin adaletli olması için tüm Türkiye’de bu yöntem uygulanmaktadır. Sonuç olarak yine toplam yaklaşık 200.000.000 TL yenileme+ilave bedeli tahsil edilecektir.

Proje kapsamında üretilmesi planlanan ticari birimlerin Borçlanmaya Esas Birim Bedeli (yenileme/ilave), mevcuttaki zemin kat ticari birimlerine karşılık üretilmesi planlanan zemin kat ticari birim için 22.500,-TL/m², mevcuttaki 1. kat ticari birimlerine karşılık üretilmesi planlanan 1. kat ticari birimler için 17.750,-TL/m²olarak hesaplanmıştır.

İlk durumda yapıların değerine bakılmaksızın ilave bedeller ile borçlanma söz konusu iken yeni uygulamada verilecek yapı değerinden mevcut yapı değeri düşülmektedir. Yani doğrudan 10.000 TL/m²’nin, 22.500 TL/m²’ye yükseltilmesi söz konusu değildir.

Bu bedellerin hesabına göre ilk finansal modelde hak sahiplerinin belli bir kısmının (konumu değerli, yapısı yeni, ruhsatlı, betonarme vb.) borcu yeni finansal modele göre azalmakta, diğerlerinin ise (konum değeri az, eski, kaçak, yığma vb.) artmaktadır.

Uşak projemiz de yıllık enflasyon kaç olursa olsun yıllık %10'dan fazla artış olmayacaktır. Ticari üniteler için normalde 84 ay taksit yapılırken bizim projemiz için 120 aya çıkarılmıştır.

Hak sahiplerinin bodrum, depo ve çatı katı bedeli hesaplanarak borcundan düşülmektedir.

Hesaplanan borçlanmaya kura çekimi sonunda şerefiye bedelleri eklenerek kesin borçlanma bedeli bulunacaktır.

PeÅŸin ödemelerde % 20 indirim yapılacaktır.

UŞAK MERKEZ İSLİCE MAHALLESİ ÇARŞI UŞAK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ KAPSAMINDA HAK SAHİPLERİ TARAFINDAN EN ÇOK SORULAN SORULAR

1. Yıkım faaliyetleri ne zaman baÅŸlayacak?

• Bakanlığımız ve hak sahipleri ile yapılan uzlaÅŸma görüşmeleri 31/12/2023 tarihi itibarı ile tamamlanacaktır. UzlaÅŸma saÄŸlanması neticesinde onaylı projeler doÄŸrultusunda Muvafakatta adı geçen idarelerce gerçekleÅŸtirilecek ihale ile bütünleÅŸik yıkım iÅŸlemleri Bakanlığın belirleyeceÄŸi takvime göre gerçekleÅŸtirilecektir.

2. Kira ödemeleri ne zaman baÅŸlayacak ve miktarı ne kadar olacak?

• UzlaÅŸma görüşmeleri sonrasında Maliklerce yapılacak anlaÅŸmalar neticesinde, Bakanlığın belirleyeceÄŸi tarihte, ilk 12 ay peÅŸin, toplam 48 ayı geçmeyecek ÅŸekilde kira yardımı yapılacaktır. 2023 yılı için mevcut kira yardımı miktarı 2.000,00 TL’dir. Bu rakam 2024 yılında Bakanlıkça güncellenecektir.

3. Proje yapım aÅŸaması yıkım etapları ile eÅŸ zamanlı olarak mı ilerleyecek?

• Belediye ile yapılan görüşmeler neticesinde belirlenen Etapların iÅŸ programına göre yıkım ve tahliye iÅŸlemleri, her etap için ayrı ayrı takvimlendirilecektir.

4. Proje neden deÄŸiÅŸtirildi?

• Alanda bulunan haksahibi sayısı, talebi ve mevcut bağımsız birimlerin konumlanmasına göre üretilen proje, Bakanlıkça deÄŸerlendirilmiÅŸ olup muvafakat imzalayan haksahiplerine en uygun dağıtım ve taşınmaz tesliminin yapılması maksadıyla yeniden tanzim edilmiÅŸtir. Yeni tasarlanan proje ile ayrıca finansman koÅŸulları iyileÅŸtirilmiÅŸ olup teknik ve altyapı hususlarında da ayrıca iyileÅŸtirmeler yapılmıştır.

5. Mevcut ticari yapımın bulunduÄŸu konum ile yeni projeden sahip olacağım yapının konumu aynı olacak mı?

• Muvafakat Senedi 9. Madde’de yer alan hususlar kapsamında Haksahibi tarafından tercih edilen ticari birimlerin dağıtımı BAKANLIK’ça belirlenecek yönteme (kura, deÄŸer esaslı dağıtım vb.) göre gerçekleÅŸtirilecektir. Hak sahibinin mevcut alanda bulunduÄŸu ÅŸerefiye koÅŸullarının korunması amaçlanarak hak sahibinin taşınmazının konumuna en yakın yerden dağıtımının modellenmesi ÅŸeklinde kurgulanmıştır. Taşınmaz dağıtımları BAKANLIK’ça belirlenecek yöntem ve taşınmaz tipine göre tek seferde yapılabileceÄŸi gibi gruplar halinde de yapılabilir.

6. Proje neden müteahhit yerine Bakanlığa devredildi? Neden rezerv alan olarak ilan edildi?

• Belediyemizce önerilen Proje; Bakanlıkça uygun görüldüğü için baÅŸlatılmış olup ilgili mevzuat gereÄŸi ilk günden bu yana belediyemiz ve Bakanlık tarafından yürütülmektedir. Projenin hak sahipleri lehine (kira yardımı, uzun vadeli ödeme vb,) sorunsuzca gerçekleÅŸtirilebilmesi için 6306 sayılı kanun kapsamında yürütülebilmesi için bu alan Rezerv Alan ilan edilmiÅŸtir.

7. Yıkım sonrası proje tamamlanana kadar hak sahiplerine yeni yer tahsis edilecek mi?

• Yıkım iÅŸlemleri etaplar halinde gerçekleÅŸtirilecek olup projeye entegre takvim programına göre yapılacaktır. Yeni veya geçici yer tahsisi yapılmayacak olup kira yardımı yapılacaktır.
Son Düzenlemeler: 14 Aralýk, 2023
İlgili İçerikler: Merkez Karakuyu Köyü'nden Fadime Tekin Merkez Taşkonak Köyü'nden Ayşe Özer Ünalan Mahallesi Sakinlerinden, Fadime Kurt Banaz 31 Ağustos Mahallesi sakinlerinden Ayşe Tekin Ünalan Mahallesi Sakinlerinden, Yusuf Kaya KEMALÖZ MAHALLESİ 36. BÖLGE OLARAK ADLANDIRILAN ALANDA YAPILAN 18. MADDE UYGULAMA İŞLEMLERİ TAMAMLAN BAKAN BAYRAKTAR UŞAK'TA MÜJDELER VERDİ TEKNOLOJİ BAKANI VE İLK TÜRK ASTRONOT UŞAK'TA GENÇLERLE BULUŞTU Kemalöz Mahallesi Sakinlerinden, İsmail Şentürk AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ'TAN UŞAK'A ZİYARET
uşak belediyesi çarşamba pazarı çarşı uşak uşak çarşı eski garaj ayakkabıcılar çarşısı